Maline, Oskari i ostale holivudske razbibrige

“Zlatna malina“ za najgora filmska ostvarenja prvi put je dodeljena 1981. godine. Danas ovo priznanje ima preko dvadeset kategorija.

Međutim, pre „maline, postojala je i nagrada anti-Oskar. Inicijatori ove akcije bili su studenti sa Harvard Univerziteta. Redakcija satiričnog časopisa „Lempun“ („The Harvard Lampoon“, osnovan 1876.) pokrenula je četrdesetih godina prošlog veka godišnjak – „Movie Worsts“ u kome su objavljivali listu najgorih filmova i najslabijih glumaca u protekloj godini.

Nagrada za najgoru glumicu bila je „Nagrada Natali Vud“ (glumica je „priznanja“ osvajila tri uzastopne godine početkom 1960-ih. Jednom je čak i otišla na Harvard kako bi lično primila nagradu). Nagrada za najgoreg glumca nazvana je „Nagrada Kirk Daglas “.

Neki od filmova koji su 60-tih bili nominovani bili su „Is Paris Burning?”, „The Fortune Cookie“, „ A Countess from Hong Kong“, „Torn Curtain“. Nagrade su dodeljivane sve do sredine devedesetih godina prošlog veka.

U jugoslovenskoj štampi pisalo se o takvoj jednoj dodeli anti-Oskara. Nagrade su dodeljene na osnovu velike ankete na kojoj su učestvovali svi studenti sa  Univerziteta Harvard, a posebna komisija je pratila sve kritike u štampi, gledala nova filmska ostvarenja i pratila rad režisera i glumaca. Za proteklu 1960. godinu, na osnovu rezultata studentskog referenduma i odluke žirija, redakcija „Lempuna“ je dodelila nagrade za najslabijeg glumca – Frenku Sinatri za ulogu u filmu „Kan-Kan“, dok je za najslabiju glumicu proglašena Eva Marija-Sent za ulogu u filmu „Egzodus“.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *